Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Král vína či nevína, je to jakobys čural do houslí...

Byl jsem nedávno v jednom rozhlasovém pořadu, kde jsme debatovali o víně. Pořád mě totiž trápí ta zakonzervovanost běžného spotřebitele, který víno pije hlavně proto, že se mu z něj točí hlava. Požitek z aroma a různosti chutí považuje za snobskou záležitost hodnou horních deseti tisíc a zdravou gastronomii má za finančně nákladnou. Zkrátka, nepátrá po původu vína, natož pak hroznů, ani po tom, jak a k čemu by se víno mělo pít. Hlavní motivací je pro něj cena. Jako své hosty jsem si pozval Branko Černého a Ditu Skřivánkovou, protože jsem chtěl vědět podrobnosti o Králi vín ČR. Soutěže vín jsou totiž jedním ze způsobů, jak našemu spotřebiteli pomoci, aby se při koupi snadněji orientoval zachovávaje poměr kvalita = cena.

Výstavy vín dříve u nás probíhaly  poněkud neorganizovaně. Byla jiná chuťová i technická kriteria, jiné rozdělení vinařských oblastí, nebylo srovnání se světem. Vinařům mnohdy nezbylo nic jiného, než si ocenění rozdávat mezi sebou. No, člověk se alespoň nemohl splést. Téměř vždy pil oceněné víno. Ne, tohle není bezduchá kritika. Bydlím ve vinařském kraji a vím, že v jedné obci pod svatým Antonínkem není vinaře bez diplomu. Člověk si tehdy musel vyhodnotit víno po svém – většinou až druhý den. Kriteriem nebylo ono „chutná – nechutná“, ale „ bolí či nebolí hlava…“  Za dvacet let se odehrála v českomoravském vinařství plíživá, leč celkem viditelná revoluce. Změnila se technologie, zvýšila se kvalita vína, prosazují se biodynamické postupy a vinařské soutěže už nemají charakter vesnického souboje dvou šohajů o jednu galánku. Tedy, už ne všechny… Ale změnil se i spotřebitel. On totiž vyjel za hranice a prohlédl. Ano – mám na mysli „Pražáka“, bývalého hlavního zdroje příjmů moravských vinařů. Neoficiální marketingový slogan "Sudové víno z Moravy" už naštěstí moc nefunguje. Český milovník vína se už tak trochu vyzná. Možná že i víc než ten moravský. Toho hlava z vína dávno nebolí. Což ovšem neplatí o průměrném prototypu českomoravského spotřebitele bez specializace. Po hodinové rozhlasové debatě o hledání kvality na obranu zákazníka proti okrádání začaly telefonáty posluchačů. Někteří nás obvinili z propagace  alkoholismu, někteří si spletli kvalitu s drahotou a spílali nám, že prostý občan na takové nóbl pití nemá. Že vysedává ve výčepech, kde se kultura konzumace zmítá v nulových hodnotách, zřejmě nikomu nevadí. Následoval dotaz posluchačky, co má dělat, když ji po pár doušcích vína pálí žáha. Utrousili jsme několik chlácholivých slov o snoubení vína se stravou a doporučili nápoje s minimem kyselin. Vzápětí jsem však pocítil silný pocit beznaděje. Telefonovala posluchačka a doporučovala své volající kolegyni moldavské víno.  Po něm prý žáha nepálí. No… Branko Černý držel v dlaních svou hlavu a Dita Skřivánková měla v očích nechápavý výraz herečky Květy Fialové. (O moldavském víně jako průšvihu roku je na tomto blogu už řeč).          

           Řeknu vám, pořádáme výstavy našich domorodých vín, abychom uměli našemu běžnému spotřebiteli říct, jak se má orientovat při koupi lahve, abychom ho orientovali ke konzumaci darů naší země, abychom řekli, že není víno jako víno. Vše marno. Ta paní stejně sáhne po lahvi jen kvůli tomu, že je o třicet korun levnější. Moldávie nemoldávie. Víno jako víno. A nepotřebuje k tomu žádné soutěže. Jsme třicetikorunový národ. A tak namísto pocitu uspokojení, že člověk něco udělal pro osvětu vína, propadám beznaději. Zkrátka, je to jakoby hrách na stěnu házel. Francouzsky se to řekne "Jako bys čural do houslí". A když je beznaděj ještě větší, mají dokonce komparativ: "Je to jako bys čural do violoncella..."

 

Autor: Martin Severa | neděle 24.10.2010 10:19 | karma článku: 8,95 | přečteno: 872x
  • Další články autora

Martin Severa

Víno prodávané v supermarketu obsahuje mléko

Víno je živý organismus. Obsahuje několik stovek různých druhů látek, většinou ve stopovém množství, které neustále bojují mezi sebou a rvou se i o trochu toho kyslíku, který v lahvi zbyl. V aroma pak cítíme látky, které ve víně nejsou, přesto je víno umí velice přesvědčivě napodobit: citrusy, fialky, lesní ovoce, kopřivy atd. V chuti pak nalézáme hořkou čokoládu, sušené švestky, ostružiny či višně. A ochutnáme-li po roce stejnou šarži, víno nikdy není stejné. Mění se. Někdy zvítězí sušené švestky nad lesním ovocem, někdy se objeví zcela jiné aroma a jiná chuť – výsledek toť boje mezi konkurenty. Jedna z látek, která ve víně nikdy nevznikne je mléko. A přesto se na jedné lahvi tuto informaci dočtete. Zakoupil jsem ji v prodejně Tesco v Dolních Břežanech. Chablis, dovoz z Francie (jak jinak). Jednoduché víno, které si na nic nehraje, příjemné denní pití. A asi také hodně zdravé, ovšem nikoli kvůli vitamínům či taninům. Na zadní pomocné etiketě pro české spotřebitele je napsáno: obsahuje siřičitany a mléko. To první slovo je v pořádku, to druhé práce diletanta. Aniž bych něco vysvětloval, uchýlím se k prosté citaci: „Jablečno-mléčné kvašení je biochemický proces, při kterém se mění kyselina jablečná na kyselinu mléčnou a oxid uhličitý.“ Nutno dodat, že tento proces může, ale nemusí ve víně nastat – vše záleží na vinaři. Marně jsem tuto větu citoval osobě mně blízké, vína neznalé. „Já prostě víno s mlékem pít nebudu,“ zněla odpověď. Zaklínadlo „psali to přece v novinách“ pořád platí. Jediné, co mne může těšit, že dovozce Neubauer a syn, který na svých stránkách tvrdí, že chce být mezi nejlepšími co do výběru vín, spolehlivosti a servisu, si alespoň trochu nařezal větev, na které sedí. Neboť právě on je za takovou informaci zodpovědný. A potravinářská inspekce? Ta má dost starostí s falešnými lhůtami spotřeby, salámy bez masa či jogurty „bez tuku se zvýšeným obsahem vitaminu A“. Dodatek: Obchodníci brutálně hřeší na to, že českému národu je úplně jedno, co jí a pije, hlavně když to moc nestojí. Jídlo je primárně na to, aby se jím zacpal žaludek a víno na to, aby se motala hlava. To, že by mohlo vkládání uhynulých živočichů do dutiny ústní či polknutí ušlechtilé tekutiny zvyšovat kvalitu života, nás ještě nenapadlo. Jistěže, šetříme všichni. Jenže potraviny nám projdou celým tělem. Tak se k nim chovejme s úctou. Martin Severa

20.2.2012 v 21:27 | Karma: 5,55 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ostatní

Martin Severa

Pryč s českým Merlotem, ať žije Vavřinec a vlašský salát se dvěma r

Můj dědeček byl ročník 1897 a svou pubertu strávil v zákopech na frontě. Můj otec 1927 a pubertoval za okupace. Moje puberta pak přišla se vstupem Varšavských vojsk, což byla docela „výhoda“, protože jsme byli na jedné názorové lodi s rodiči a nadávali na Rusáky. Když jsme je porazili v hokeji, vzájemně jsme se objímali a na pubertální odpor nebyl čas. Ani v následné normalizaci. Čímž ovšem nechci popírat obsah filmu Občanský průkaz, kde nespoutanému řádění hormonů nezabránil ani tatínek hrdina. No, lepší generační posloupnost byste si nemohli přát...

8.1.2012 v 22:59 | Karma: 15,70 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Martin Severa

Voda pro psa a světová česká kuchyně.

První restauratér, který si dal jako moto svého byznysplánu „Pro zákazníka všechno“, byl Caesar Ritz. Shodou okolností jsem nedávno navštívil jeho rodnou vísku Niederwald ve švýcarském kantonu Walis, tak si to pamatuju. A vy si možná pamatujete na obdobný slogan, se kterým přišli za socialismu naši soudruzi. Náš zákazník náš pán. Jenže křičet do světa nějaké heslo nestačí. Navíc, u nás to tehdy bylo dosti složité, protože v červenci se namísto sezónní zeleniny podávala čalamáda, a co se neprodalo v pátek, z toho se v pondělí udělal český karbanátek.

5.1.2012 v 20:43 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Martin Severa

Svobodu medvědům

Existuje typ vína, pro které se nadchnete v místě. Když ho přivezete domů, bezradně sedíte nad otevřenou lahví a po odchodu hostů, kteří si raději řeknou o kávu, ho vylejete do záchodu. Pro mnohé je takovým příkladem řecká retsina či jiné nápoje, například aperitiv uzo nebo francouzský pastis. Mluvím tady o chuťových zvyklostech nikoli o nekvalitních nápojích. V domorodém kraji mají tradici a nám nechutnají, protože jsou jiná. Jiný je ale i svět, který je obklopuje. A když se vydáváme do neznámých krajů, chceme ten svět přece poznat, odnést si zážitky a podělit se o ně se svými přáteli. Většinou se tak děje prostřednictvím fotografií. Já to zkouším s vínem. Když se napiju, vybaví se mi vůně toho kraje a ve svém vnitřním světě si díky chemickým procesům prožiju hezké chvíle intenzivněji než při pohledu na nevonící fotografii. A vůbec mi nevadí, když mým hostům víno z onoho kraje nechutná. Oni tam nebyli.

4.1.2012 v 23:01 | Karma: 9,26 | Přečteno: 789x | Diskuse| Ostatní

Martin Severa

Mýtus jménem Moravské sudové

10.dubna 1663 seděl třicetiletý anglický prozaik Samuel Pepys v krčmě Royal Oak Tavern v centru Londýna a popíjel jako už tolikrát víno. Do svého deníčku si tehdy poznamenal: „Pil jsem francouzské víno zvané Ho Bryan, které mělo tak jedinečnou chuť, že jsem se s podobnou nikdy nesetkal.“ Ano, pan Pepys pil víno z dnes proslulého Chateau Haut Brion a byl první člověk, který označil víno z Bordeaux jménem usedlosti, kde bylo vyrobeno. Chateau Haut Brion je tak dodnes prototypem vína typu Chateau.

5.4.2011 v 10:06 | Karma: 16,08 | Přečteno: 1394x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1434x
Narodil jsem se vinařském kraji a dodnes tam bydlím. Víno jsme poznal i z pohledu francouzského konzumenta, když jsem před časem učil na lyceu v jihofrancouzském Nimes. Ten o něm ví mnohem víc než to, že se po něm točí hlava. Vždyť víno je tam součástí tělesné kultury. Chci, aby tomu tak bylo i u nás. Aby český spotřebitel už nebyl obětí marketingových hrátek obchodníků. Aby pochopil, že víno není to samé jako nápoj vinného typu.

Seznam rubrik