Švédské víno

21. 11. 2010 22:34:06
Když jsem byl malý, byl karbanátek součástí mého života. Bral jsem ho stejně samozřejmě jako například kolínka – pamatujete, že jiné těstoviny česká kuchyně prakticky neznala? Karbanátek jsme doma jídávali často, i když jeho příprava nebyla jednoduchá. To se totiž muselo nejprve koupit maso (jak jinak...), nakrájet na kostičky, pak pomlet a až poté jste si mohli namíchat směs dle chuti. Ano, příprava jídel dala z dnešního pohledu dost zabrat. Včetně shánění surovin. Vždyť v obchodech nebylo skoro vůbec nic, důsledkem čehož se uprostřed sídlišť zelenaly nikoli trávníky, ale záhony kedlubnů a salátů.

A pamatujete třeba na ranní nápoj Malcao? To se prosím musel ten prášek nejprve pracně rozetřít o stěnu hrníčku v trošce vlažného mléka a pak teprve dolít. A pokud jste si nedali záležet, stejně vám to zhrudkovatělo. Instantní kakao bylo v nedohlednu a u našich hranic se formovala vojska Varšavské smlouvy. Česká identita se pomalu rozpouštěla ve všech sférách života a na povrch vyplouvala jen ta, kterou uměle vytvořili normalizátoři. Jedním z jejích úkazů byla i česká závodní kuchyně. Univerzální hnědá omáčka k masu a knedlíkům musela chutnat všude stejně. Ale abych nekřivdil. Trendy k chuťové globalizaci existovaly všude ve světě. Jinak by přece pan McDonald neměl s tou svou žemlí tolik úspěchu.

Ale já se ještě vrátím k tomu mlýnku na maso. A nejen na maso. Ono jich totiž byla celá řada. Jen si vzpomeňte, co všechno se mlelo. Suché rohlíky, ořechy, mák... dnes všechny ty produkty, které nám z mlýnků padaly, můžeme koupit. Výsledem jsou polotovary, ve kterých jsou bůhví jaká ochucovadla, obarvená našlehaná kůže namísto masa a kdoví, co ještě. Vždyť některé produkty nemusíte ani vařit, jen je zalejete horkou vodou. Obchodníci vycházejí spotřebiteli natolik vstříc, že se děsím toho, až na jídelním lístku uvidím vepřo-zelo ve variantě light...Všechny tyhle vymoženosti sice šetří čas, ale kouzlo přípravy jídla se ztrácí. Dnešní trend komprimace času a prostoru není v podstatě nic jiného než jedna z variant všudypřítomné digitalizace. Jejím vrcholem je podle mne švédské víno. Koupil jsem ho v jedné prodejně nábytku. Byl jsem zvědavý na typické severské odrůdy a sázel na výrazný podíl kyselin. Po otevření lahve mne ovanula vůně skořice a hřebíčku, v chuti jsem rozpoznal vanilkové tóny s dlouhým dozněním atmosféry Vánoc. Bylo to svařené víno. Stačilo jen nalít do sklenice a strčit do mikrovlnky.

Jenže já tohle nechci. Já chci český karbanátek. Chci vybrat maso, které umelu, chci namíchat směs, chci ho sám usmažit. A víno si také umím svařit sám.

Autor: Martin Severa | neděle 21.11.2010 22:34 | karma článku: 9.03 | přečteno: 1074x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 326 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1434
Narodil jsem se vinařském kraji a dodnes tam bydlím. Víno jsme poznal i z pohledu francouzského konzumenta, když jsem před časem učil na lyceu v jihofrancouzském Nimes. Ten o něm ví mnohem víc než to, že se po něm točí hlava. Vždyť víno je tam součástí tělesné kultury. Chci, aby tomu tak bylo i u nás. Aby český spotřebitel už nebyl obětí marketingových hrátek obchodníků. Aby pochopil, že víno není to samé jako nápoj vinného typu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...