Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je opravdu tak důležité, abychom věděli, jaké víno pijeme?

Tak tohle bude vážně o víně. Možná se najde někdo, koho zajímá i něco kolem. A udělejte si obrázek sami, jestli si budeme hrát na odrůdy či regiony anebo na dobré a špatné víno. Na Moravě se víno rozlišuje podle odrůd a klasifikuje podle cukernatosti moštu a původu hroznů. Ve Francii se rozlišují apelace, tedy vinice. Mnohokrát jsem se setkal s lidmi, kteří si mysleli, že grand cru je víno. Dokonce mi jeden začínající znalec tvrdil, že je to odrůda. Ve skutečnosti je to klasifikovaná vinice. V tomto článku vám chci ukázat, že pátrání po původu odrůd v souvislosti s jejich výskytem je velké dobrodružství. Jo, máte pravdu, nakonec mi víno chutná nebo ne, ano, je to nula-jedna = binární záležitost, ale co bychom to byli za lidi, kdybychom se nesnažili poznat tu složitou cestu, která nás k tomu přivedla.

Jistě znáte odrůdu kalifornskou odrůdu Zinfandel. Do Ameriky ji přivezl nějaký Maďar jménem Zirfandli, po kterém zdědila jméno, ale nedávno bylo analýzou DNA zjištěno, že tato odrůda je vlastně Primitivo. No, říkal jsem si – to se zdá logické, podle jména je ten Zirfandli spíš Ital, ale vzápětí jsem se dočetl, že rostlinka pochází z Dalmácie a že se v Chorvatsku pěstuje pod názvem Plavac mali. Mohli bychom si říct: takový odrůdový zmatek může být jen v Americe. Prohibice v minulém století tam přece musela zanechat nějaké neblahé následky.

Jenže ono „zmatení“ odrůd doprovází vinařskou historii prakticky všude. I ve Francii, kde musí být odrůdy pro každý region oficiálně autorizovány. Mimochodem, vždycky tomu tak nebylo. Například ve Franch-Comté v 19.století byste napočítali kolem 42 odrůd. Některé z nich byly pěstovány jen v úzkém rodinném kruhu a dnes nikdo pořádně neví, co byly zač. Jako třeba pourrisseux. Tu byste našli jen v Guy (Haut-Saone) a v Salins (Jura). Anebo troyen v Champlitte (Haut-Saone). Ploussard rostla jen v Arbois a trousseau jen v Salins. Jejich opakem jsou třeba gamay nebo chardonnay, které zase rostly všude, měly vysoké výnosy, a tak si je vinaři mezi sebou půjčovali anebo prodávali. Jenže když rostlinku zasadíte jinde, do jiné půdy pod jiné nebe, dává i jiné víno. Například právě chardonnay. Ta se v Jura, konkrétně v Lons-le-Saunier nazývá gamay blanc, v Poligny moulan, v Arbois a Salins melon a v Besanconu luisant. Anebo odrůda aramon: v departementu Var a Bouches-du-Rhone jí říkají ugni noir, v Hérault plant riche, rabalairé nebo revalairé, v Haute Garonne revallaire, v Draguignan gros bouteillan a v Hyeres pisse-vin – zřejmě podle toho, že se po ní musí často docházet na malou…

A tak se dříve na jedné francouzské vinici sešlo tolik odrůd, kolik vinař uznal za vhodné. Jejich rozmanitost vyjadřovala vytříbenost ducha vinaře a  složitost synonymity mnohdy odrážela lingvistickou kreativitu, která plynula sama od sebe. Místní názvy odrážely i botanickou charakteristiku: mauzac z Languedocu je v Marmande nazýván ztuhlý řapík (queue roide) a v Auvillars kulatý list (feuille ronde). Anebo původ:  Mourvedre, který má pocházet z Matara v Katalánii, se v Pyrenée-Orientales nazývá mataro, v Bouche-du-Rhone catalou, v Ardenách espagnen a ve Vaucluse piemontais (obyvatel Piemontu). Někdy je to i podle toho, jakou dává rostlinka kvalitu a hojnost: calitor z Provence je v různých místech nazýván canseron či causeroun (ten, kdo za to může), protože dává jen špatné víno. Anebo foirard (běhavka) či fourial kvůli projímavým účinkům hroznů. A konečně i charge-mulet (náklad na mule) či cargo-muou, protože dává bohatou úrodu.

Často to jsou jen různé fonetické variace (v Dauphiné se románské ciréné jmenuje místně ciranié, cérené, cirané, cérigné, céréneze) se sklonem ke slovním hříčkám. V Savojsku se cacaboué jmenuje i cacabois (caca – kakání, bois – les.) nebo caca d‘oie (oie – husa, cacad‘oie – zelenožlutá barva).

Jenže, které z těchto odrůd jsou ušlechtilé? Asi všechny-pokud rostou tam, kde se jim nejlépe daří. A právě to ukázala historie vinohradnictví. Pinot noir, které je základem vyhlášenosti červených Burgundských vín, se ještě v 19. století hojně pěstovalo v Haut-Saone, ale tam dávalo pouze průměrné stolní víno. Na druhé straně, i odrůdy, kterým se daří všude, mají svá slabá místa. Jako třeba Chardonnay. V Jura dává při hojné úrodě dobré víno. Ale pokud do něj vinař nepřidá určitý díl savagninu, má sklon k vláčkovatění a špatně se skladuje.

K velkým změnám došlo ve Francii až po fyloxerické krizi. Všechny vinice musely projít náročnou rekonstrukcí. Francouzské odrůdy se roubovaly na americké podnože, které vyžadovaly přísný výběr. Musely být adaptabilní k půdě, mít určitou spřízněnost s roubem a dostatečnou životní sílu, aby zaručily dobrou tvorbu plodů. A tady se také začíná formovat současný francouzský apelační systém a legislativa. Synonymita – „přezdívky“ odrůd však přežívají. Na celém světě. Například v Libanonu existují dvě domorodé odrůdy Merwah a Obeidah. Říká se, že je sem přivezli před tisíci let křižáci a že jsou to původně Chasselas a Sémillon. Až je někdo podrobí analýze DNA, bude jasno. Jenže – je opravdu tolik důležité vědět, co pijeme? Nestačilo by jednoduše říct, že nám chutná?

 

Autor: Martin Severa | pátek 29.10.2010 22:44 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Martin Severa

Víno prodávané v supermarketu obsahuje mléko

Víno je živý organismus. Obsahuje několik stovek různých druhů látek, většinou ve stopovém množství, které neustále bojují mezi sebou a rvou se i o trochu toho kyslíku, který v lahvi zbyl. V aroma pak cítíme látky, které ve víně nejsou, přesto je víno umí velice přesvědčivě napodobit: citrusy, fialky, lesní ovoce, kopřivy atd. V chuti pak nalézáme hořkou čokoládu, sušené švestky, ostružiny či višně. A ochutnáme-li po roce stejnou šarži, víno nikdy není stejné. Mění se. Někdy zvítězí sušené švestky nad lesním ovocem, někdy se objeví zcela jiné aroma a jiná chuť – výsledek toť boje mezi konkurenty. Jedna z látek, která ve víně nikdy nevznikne je mléko. A přesto se na jedné lahvi tuto informaci dočtete. Zakoupil jsem ji v prodejně Tesco v Dolních Břežanech. Chablis, dovoz z Francie (jak jinak). Jednoduché víno, které si na nic nehraje, příjemné denní pití. A asi také hodně zdravé, ovšem nikoli kvůli vitamínům či taninům. Na zadní pomocné etiketě pro české spotřebitele je napsáno: obsahuje siřičitany a mléko. To první slovo je v pořádku, to druhé práce diletanta. Aniž bych něco vysvětloval, uchýlím se k prosté citaci: „Jablečno-mléčné kvašení je biochemický proces, při kterém se mění kyselina jablečná na kyselinu mléčnou a oxid uhličitý.“ Nutno dodat, že tento proces může, ale nemusí ve víně nastat – vše záleží na vinaři. Marně jsem tuto větu citoval osobě mně blízké, vína neznalé. „Já prostě víno s mlékem pít nebudu,“ zněla odpověď. Zaklínadlo „psali to přece v novinách“ pořád platí. Jediné, co mne může těšit, že dovozce Neubauer a syn, který na svých stránkách tvrdí, že chce být mezi nejlepšími co do výběru vín, spolehlivosti a servisu, si alespoň trochu nařezal větev, na které sedí. Neboť právě on je za takovou informaci zodpovědný. A potravinářská inspekce? Ta má dost starostí s falešnými lhůtami spotřeby, salámy bez masa či jogurty „bez tuku se zvýšeným obsahem vitaminu A“. Dodatek: Obchodníci brutálně hřeší na to, že českému národu je úplně jedno, co jí a pije, hlavně když to moc nestojí. Jídlo je primárně na to, aby se jím zacpal žaludek a víno na to, aby se motala hlava. To, že by mohlo vkládání uhynulých živočichů do dutiny ústní či polknutí ušlechtilé tekutiny zvyšovat kvalitu života, nás ještě nenapadlo. Jistěže, šetříme všichni. Jenže potraviny nám projdou celým tělem. Tak se k nim chovejme s úctou. Martin Severa

20.2.2012 v 21:27 | Karma: 5,55 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ostatní

Martin Severa

Pryč s českým Merlotem, ať žije Vavřinec a vlašský salát se dvěma r

Můj dědeček byl ročník 1897 a svou pubertu strávil v zákopech na frontě. Můj otec 1927 a pubertoval za okupace. Moje puberta pak přišla se vstupem Varšavských vojsk, což byla docela „výhoda“, protože jsme byli na jedné názorové lodi s rodiči a nadávali na Rusáky. Když jsme je porazili v hokeji, vzájemně jsme se objímali a na pubertální odpor nebyl čas. Ani v následné normalizaci. Čímž ovšem nechci popírat obsah filmu Občanský průkaz, kde nespoutanému řádění hormonů nezabránil ani tatínek hrdina. No, lepší generační posloupnost byste si nemohli přát...

8.1.2012 v 22:59 | Karma: 15,70 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Martin Severa

Voda pro psa a světová česká kuchyně.

První restauratér, který si dal jako moto svého byznysplánu „Pro zákazníka všechno“, byl Caesar Ritz. Shodou okolností jsem nedávno navštívil jeho rodnou vísku Niederwald ve švýcarském kantonu Walis, tak si to pamatuju. A vy si možná pamatujete na obdobný slogan, se kterým přišli za socialismu naši soudruzi. Náš zákazník náš pán. Jenže křičet do světa nějaké heslo nestačí. Navíc, u nás to tehdy bylo dosti složité, protože v červenci se namísto sezónní zeleniny podávala čalamáda, a co se neprodalo v pátek, z toho se v pondělí udělal český karbanátek.

5.1.2012 v 20:43 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Martin Severa

Svobodu medvědům

Existuje typ vína, pro které se nadchnete v místě. Když ho přivezete domů, bezradně sedíte nad otevřenou lahví a po odchodu hostů, kteří si raději řeknou o kávu, ho vylejete do záchodu. Pro mnohé je takovým příkladem řecká retsina či jiné nápoje, například aperitiv uzo nebo francouzský pastis. Mluvím tady o chuťových zvyklostech nikoli o nekvalitních nápojích. V domorodém kraji mají tradici a nám nechutnají, protože jsou jiná. Jiný je ale i svět, který je obklopuje. A když se vydáváme do neznámých krajů, chceme ten svět přece poznat, odnést si zážitky a podělit se o ně se svými přáteli. Většinou se tak děje prostřednictvím fotografií. Já to zkouším s vínem. Když se napiju, vybaví se mi vůně toho kraje a ve svém vnitřním světě si díky chemickým procesům prožiju hezké chvíle intenzivněji než při pohledu na nevonící fotografii. A vůbec mi nevadí, když mým hostům víno z onoho kraje nechutná. Oni tam nebyli.

4.1.2012 v 23:01 | Karma: 9,26 | Přečteno: 789x | Diskuse| Ostatní

Martin Severa

Mýtus jménem Moravské sudové

10.dubna 1663 seděl třicetiletý anglický prozaik Samuel Pepys v krčmě Royal Oak Tavern v centru Londýna a popíjel jako už tolikrát víno. Do svého deníčku si tehdy poznamenal: „Pil jsem francouzské víno zvané Ho Bryan, které mělo tak jedinečnou chuť, že jsem se s podobnou nikdy nesetkal.“ Ano, pan Pepys pil víno z dnes proslulého Chateau Haut Brion a byl první člověk, který označil víno z Bordeaux jménem usedlosti, kde bylo vyrobeno. Chateau Haut Brion je tak dodnes prototypem vína typu Chateau.

5.4.2011 v 10:06 | Karma: 16,08 | Přečteno: 1394x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1434x
Narodil jsem se vinařském kraji a dodnes tam bydlím. Víno jsme poznal i z pohledu francouzského konzumenta, když jsem před časem učil na lyceu v jihofrancouzském Nimes. Ten o něm ví mnohem víc než to, že se po něm točí hlava. Vždyť víno je tam součástí tělesné kultury. Chci, aby tomu tak bylo i u nás. Aby český spotřebitel už nebyl obětí marketingových hrátek obchodníků. Aby pochopil, že víno není to samé jako nápoj vinného typu.

Seznam rubrik